Her er nogle dejlige billeder fra rævejagten i Kvong:


Vi var i alt 16 mand og havde en dejlig dag, men det var koldt for dem der stod
for. 
To ræve kom på paraden og der blev set en par stykker mere, der ikke skudt til. 
Thomas Madsen


Afsted. Ud over de fugtige enge!


Samling efter såten!


Hans Henriks flotte ræv!


Hundearbejdet er vigtigt og resultatet godt!



Hans Henrik stod stille, og godt placeret igen!


Hvis man kan stå stille, som Hans Henrik, er der gerne ræv på paraden!!


Mikkel kom "flyvende"!!


Snakken går, om ræve især!


Resultatet beundres!



Hans Henrik og rævene

 
Næste generation til gravjagt.



Jan og Molly ved træningen 2007


Bukkejagt i Oxbøl Statsskov & forsvarets arealer d. 16. – 17. maj for nye riffeljægere

Kl.14.00:

Mødte op på forsvarets skydebane sammen med 14 andre nye riffeljægere, hvor der var kontrolskydning af riflerne. Efter endt skydning kørte vi i samlet flok til ”jagthytten”, moseskrænten i Børsmose, hvor vi skulle overnatte.

Der var så gennemgang af hvordan de forskellige anskudstegn ser ud og hvordan sweiss ser ud efter dem. Der var taget en trafik dræbt rå med, som var blevet hængt op og skudt i bl.a. kæbe, løb, tap, kølle, mave og blad skud. Derefter var der demonstration med schweisshund.


Kl. 1800:

Var der en burgerbolle og en vand inden der var parole. På parolen blev der gennemgået de fleste skrevne og uskrevne regler, og hvad der måtte skydes. Der måtte skydes gaffel, 6 ender (også ulige) og abnorme bukke. Efter endt parole blev vi delt op i hold på 2 mand til en guide. Der blev trukket lod om hvem der skulle på pürsch og hvem der skulle sidde i skydestige.

Jeg skulle i stige, blev sat af ved stigen på Vestvej næsten i Vrøgum.


Ca. kl. 19.20:

2 timer til lukke tid! Kommer op i stigen, men der skete ikke meget den første times tid. Så et par hare, men pludselig kom der en rudel på ca. 25 kronhinder med kalve. De kommer ud af skoven på det åbne stykke der var ved min stige og der gik de og spiste i ca. 20 minutter, hvorefter de forsvinder ind i skoven bag mig. Det bliver lidt småkoldt oppe i stigen og jeg ville derfor rykke mig lidt sammen i stigen. Derved opdagede jeg en buk ca.150 m ude. Har ikke set den komme ud af skoven. Den kommer ind på ca. 100 m og står med siden til, men er delvis dækket af en lille bakketop med lyng på. Den går videre hen mod mig og kommer ind på ca. 80 m. og går over et kampvognsspor. Jeg fløjter 2 gange, den stopper op, og bang. En perfekt bladkugle bukken vælter direkte om på ryggen, men da den spjætter med benene får endnu en bladkugle og forendte på stedet.

Så skal jeg lige love for at bukke feberen kom. Rystede så meget at jeg ikke kunne åbne den lille flaske jeg havde med til at fejre, hvis jeg skød noget. Kunne heller ikke skrive på mobilen, det skulle jo fortælles til nogen.

Det var en lang ventetid fra skuddet, til jeg blev hentet af guiden og Thomas. De havde været ude efter en buk de kalder enhjørningen, men den snød dem.

Jeg kom ned til bukken, vi fik den brækket og jeg fik smurt blod i ansigtet og blev ønsket tillykke.

Så hjem til hytten og vildtparade med 3 bukke.

Derefter var der aftensmad: Grillede rådyrbøffer med kartoffelsalat. Der blev fortalt mange historier inden det blev sengetid kl. 24.00


Op igen kl.04.00, fik lige 1 kop kaffe inden vi kørte ud til der hvor enhjørningen plejede at gå. Vi får en kop kaffe og et par kiks. Ca. 20 minutter før skyde tid begynder kommer der er kronhjort ud, ser på den i 5 minutter inden den går i skoven igen. Thomas og guiden gå ud for at finde enhjørningen. Da jeg kun måtte skyde én buk jeg gik rundt i skoven for at se om jeg kunne finde nogle kastestænger, eller en buk til Thomas. Jeg fandt ingen kastestænger men så en buk, et krondyr, og en rå. 

Vi mødtes ved bilen kl. 09.20 hvor vi kørte tilbage til hytten for at få noget at spise. Der var det helt store kaffe bord. Efter endt morgenkaffe var der demonstration af opbrækning, og afsavning af opsats. Efter dette var en fantastisk weekend ovre og jeg skal lige love for, at jeg kunne sove da jeg kom hjem.

Af Lars Linding

Lunde
(nænsomt redigeret af Kurt Johansen)

Billeder fra ovennævnte bukkejagt for nye riffeljægere:


Lars's buk tæt på!!



Magnus vil gerne "hilse" på bukken!!


Tillykke med bukken til Lars!!

 

Oxbøl Skovdistrikt og Oksbøl lejeren har de sidste 3 år inviteret ”ungjægere” på bukkejagt på deres dejlige store terræn. Reglen for at deltage er, at jægeren skal være over 18 år og have bestået riffelprøven inden for den sidste år. I alt 16 deltagere inviteres på jagt, lørdag eftermiddag/aften og søndag morgen. I 2009 var datoerne for denne jagt, lørdag den 16. og søndag den 17. maj.

Kvong/Lunde Jagtforening indstillede mig til at deltage som ”Ny jæger”, og jeg var heldig, for der var også et par ledige plader til os der er kommet sent i gang med riffeljagt.
 

 

Dagen startede med velkomst på Oksbøl riffelbane, hvor Ole Daugård bød os velkommen og gennemgik programmet for de 2 dage. Først skulle vi vise vores at vores riffel var korrekt indskudt og derefter skulle vi vise vores skydefærdigheder. Vi skulle afgive 3 skud som alle skulle sidde inden for skydefeltet. 
Efter skydebanen blev vi kørt ud til Oksbøllejrens jagthytte, hvor vi blev indlogeret. Her blev der serveret grillet krondyr inden vi, da dagen var omme, lagde os til at sove.


Før den første jagt gennemgik skytten Jørgen Andersen, 5 skudformer på et stykke råvildt. 
Hvert skud blev gennemgået: hvor dyret var blevet ramt, hvordan dyret ”ville reagere” og hvad vi som jæger kunne gøre af observationer på skudstedet og ikke mindst hvad vi skulle gøre når dyret ikke blev liggende på stedet. En meget spændende og interessant gennemgang, som sluttede med en eftersøgning, på et anskudt stykke råvildt, med schweisshund. Under vejs blev det gennemgået hvordan hunden og hundeføreren arbejder på en eftersøgning.


Nu var vi klar til jagten og spændingen begyndte at stige blandt os deltagere. Vi fik et par sandwich til at stille den værste sult og en snak med hinanden om hvor vi kom fra, vores erfaring med jagt og hvordan det var gået med riffelprøven. 
Efter en times pause bød Ib Jensen fra Oksbøllejren os velkommen til parole, hvor han gennemgik reglerne for god moral, samt for aftens og næste morgens bukkejagt, og de regler der var fastsat for at minimere anskydninger: Rent side skud og max 100 meter. 1 buk pr. jæger, som skulle være minimum en gaffel buk.

 

Vi blev sat sammen 2 og 2, og hvert par fik en skytte. 4 par på skovens område og 4 par på militærets område. Jeg blev sat sammen med Lars fra Lunde og skytten Hans Bjerre, som er ansat ved militæret, hvilket betød at vi skulle i militærets område. Lars og jeg skulle trække lod om hvem af os der skulle sidde i skydetårn om aften og hvem af os der skulle med skyttes på pürsch. Lars trak skydetårnet til aftens jagt og vi kunne nu køre af sted på jagt.

 

Da Hans Bjerre satte Lars af ved skydetårnet blev han instrueret i jagt fra skydetårn. Hvis jagtheldet var med ham og han skød en buk, skulle han blive i tårnet, ringe til Hans og derefter vente til vi kom tilbage.


Klokken var ca. 6.30 og vi, Hans og jeg, havde et par gode timer foran os til pürsch. Det er en jagtform man ikke har lige henne om hjørnet. Området i Oksbøl er på mange tusinde hektar og der var  flere hundrede hektar som man har for sig selv.

 

Hold kæft hvor jeg glædede mig. Første kørte vi lidt rundt og snakkede om hvor der muligvis gik en buk. 
Pludselig ca. 200 m ude gik den første, en pæn gaffelbuk. Vi stoppede bilen, og pürschen startede. Vi pürschede ca. 20 minutters tid, men fandt ikke bukken igen. Hans fortalte derefter, at han havde en pæn seksender gående, en utrationel buk som han kaldte ”Enhjørning” Den blev vi hurtig enige om at gå efter.

Da vi kom frem til området, gik den rundt for enden af et stort granhegn. Vi begyndte at pürsche efter den, men kom kun få meter væk fra bilen, da vi stødte en rudel på ca. 40 stk. krondyr. De løb lige mod vores buk og væk var den. Vi blev enige om at pürsche lidt rundt og håbede på at ”Enhjørningen” ville vise sig igen. 

Efter en lille time fik Hans igen øje på den. Den var for langt ude, men kun ca. 30 – 50 meter. Vi tog en dyb indånding og kravlede over en markvej, hen langs kanten med fyrrebuske og nu var vi ved at være der. ”Kan du komme over markvejen lige foran os, er du så tæt på at du må skyde når den står med siden til” hviskede Hans. Jeg kravlede over og var klar og ventede. Hans kom over ved siden af mig. Der gik et par minutter, men bukken kom ikke frem. Hans lagde sig lidt ud til siden, så han kunne kigge ned langs kanten. ”Den står ca. 30 – 40 meter fremme. Du må skyde, når der er skudfang” hviskede han. Jeg gjorte mig klar og regnede med at der ville komme ”bukkefeber”. Men, nej! Det gjorde der ikke. Så kom bukken frem og med siden til. Den gik mod venstre, men den var kun 5 meter foran os og når jeg kiggede i kikkerten kunne jeg ikke se hvor på bukken jeg sigtede, så tæt på var den. Bukken gik i en bue rundt om os. Den var flot. Så fik den øje på os og løb op langs et granhegn og væk var den. En super start på riffeljagt efter en forårsbuk, som jeg aldrig vil glemme.

 

Vi sad og snakkede om denne oplevelse, da vi hørte en 1 skud. Den kom i retningen fra Lars. Hans’s telefon ringede og det var Lars. ”Bukken ligger der”, sagde han stolt. Vi kørte om til Lars og en flot seks ender, med perfekt skud lå på markvejen. 

 

Jeg fik ikke bukken den weekend, men en oplevelse som jeg aldrig vil glemme. Der blev nedlagt 6 bukke af ung/ny jægere, samt 1 af journalisten fra Danmarks Jægerforbund. Jeg forstår godt at alle har lyst til en sådan weekend, uanset om man er ny, ung, eller erfaren jæger. Men jeg håber at de jagtforeninger der får en indstillings blanket, vil overholde de regler der er for at deltage i jagten, så disse jagter kan forsætte i mange år fremover.

 


Tak til Oxbøl Statsskovdistrikt og Oksbøllejren, og ikke mindst deres medarbejdere, for en kanon weekend.

 


Hans Thomas Madsen

Kvong/Lunde Jagtforening.

Årets jagt i snittrup enge


Kvong - Lunde Jagtforening har en årlig drivjagt i Snittrup enge 
og således også i 2009. 
I år var det en regnvejrsdag med blæst, så der var lagt op til en 
"kølig" fornøjelse. Vi var jo spændt på, om der overhovedet 
dukkede nogen deltagere op, eller bestyrelsen måtte klare det alene. 

Der er dog en "hård kerne" i jagtforeningen, som ikke tager notis af vejr 
og vind, så det blev en flok på ialt 14 jæger der deltog. 

Regnen holdt Emil Henriksen vågen og han var godt skydende. 
Derfor kunne han, med 1 sneppe og 1 ræv (der måtte ha' 2 skud), 
kåres som jagtens konge. Meget flot Emil og tillykke med resultatet.

Efter de 2 såter indtog jægerne halvtaget på Kvong skole, hvor paraden 
blev afholdt, med jagthorn og almindelig ærbødighed, for det faldne vildt.
Der blev ialt skudt 3 snepper og 1 ræv.

Bagefter var der snak og en enkelt øl, og mon ikke det var Mikkel og
alle hans utyskestreger der blev snakket mest om?

Kvong/Lunde Jagtforening takker hermed de 5 lodsejer, samt de 
fremmødte jægere. 

På bestyrelsens vegne:
Thomas Madsen



En fin parade!!


Jeg tror, at Emil er en af de mest glade jægere!! Er det mon ræven 
og sneppen, eller er det øllet der bliver drukket her!! (Kurt red.)

Gravjagt i Kvong/Lunde

 

 

 


Søndag den 22. november havde jeg inviteret 3 mand med på gravjagt i Kvong/Lunde 
området. Vi mødtes kl. 10.30 og startede med kaffen, men ingen havde troen på at 
det var sæson for gravjagt allerede, men vi blev klogere!!

 


Ved den første grav var hunden (en Tysk Jagtterrier: redaktionen har ikke hundens navn), 
helt oppe at ringe inden vi kom på plads, og det viste sig også, at der sad 2 ræve i graven. 
Vi skød den ene, men den anden smuttede fra os, over marken og ned i den næste grav. 
Den klarede hunden dog også at smide ud, og så var dagen godt begyndt med 2 døde ræve.

 


Den tredje grav vi kom til lå i kanten af en gammel sø, og her havde Mikkel valgt at ligge i 
siv- og rørkanten uden for graven. Han var for hurtigt og slap med livet i behold (der skal jo 
også være ræve til næste gang, eller næste år).

 


Vi var så ved 4 grave, der ikke var nogen ræve hjemme, men ved den 8. og 10. grav gav 
1 ræv hvert sted, og med 4 ræve på paraden var dagen perfekt. 
Dagen sluttede som den begyndte; med et godt og velfortjent kaffebord (hvor der sikkert 
blev snakket om ræve, red.)

 

 

 


Hilsen

 

Hans Thomas Madsen

 

Kvong/Lunde Jagtforening.

 

 

 



Her ses rævejægerene. Fra venstre Henning Jensen (3 ræve), Ove Laursen (1 ræv), Hans Thomas Madsen, Svend Madsen

Tillykke til de heldige og dygtige skytter.


 


© 2024 - Danmarks Jægerforbund - alle rettigheder forbeholdes

https://www.jaegerforbundet.dk/